SARAJEVO: Emi dubl pobjeda

1234

BiH (10.000, zemlja) - 1. kolo: (WC) Marijana Novaković - (4) Justyna Jegiolka (POL) 2:6, 6:1, 4:6; dubl - 1. kolo: (4) Ema Burgić / Aleksandra Josifoska (MKD) - Kimberley Cassar (MLT) / Marissa Gianotti (AUS) 6:2, 6:1; Neira Fatić / Lynn Schonhage (NED) - (2) Karolina Jovanović (SRB) / Cristina-Madalina Stancu (ROU) 1:6, 2:6.

Početak Sarajevo Ladies Opena, challengera koji se igra za 10.000 dolara nagradnog fonda i na zemljanoj podlozi, nije nam donio previše rezultatske radosti, ali jeste zadovoljstva. Pobjedu je zabilježila samo Ema Burgić i to u paru sa Aleksandrom Josifoskom, iz Makedonije, jer su u 1. kolu kao 4. nositeljice, savladale par Kimberley Cassar (MLT) / Marissa Gianotti (AUS), sa 6:2, 6:1. Neira Fatić i Holanđanka Lynn Schonhage nisu uspjele pružiti značajniji otpor 2. favoritkinjama Karolini Jovanović (SRB) i Cristini-Madalini Stancu (ROU) - 1:6, 2:6.

što se tiče onog prethodno pomenutog zadovoljstva, za njega se pobrinula Marijana Novaković, djevojčica iz Novog Grada, koja je odigrala sjajan meč protiv 4. nositeljice Justyne Jegiolka (POL), inače 635. igračice svijeta. Dakle, Marijana nije pobijedila, ali je pokazala da sa svojih 14 godina predstavlja još jedan istinski dragulj u riznici bh. tenisa. Na prvi pogled rezultat možda i ne pokazuje puno, ali kada se zna da je Novaković imala gem-loptu za 5:5 u trećem i da je njoj ruka zadrhtala onda i ove brojke izgledaju malo drugačije - 2:6, 6:1, 4:6.
U kvalifikacijama je nastupilo još pet naših teniserki, ali niti jedna nije uspjela zabilježiti pobjedu. U 1. kolu su poražene (WC) Emilija Ćeranić (od Dunje šunkić, SRB, sa 0:6, 1:6), te (WC) Aida Zukić (od Biance Tepper, AUS, sa 0:6, 1:6) i (WC) Dinka Lujinović (od Helene Popović, SRB, i to bez osvojenog gema). (WC) Nevena Arsić je u 2. kolu pružila dobar otpor Belmi Bešlagić (AUS), ali kao da za odlučujući set nije imala snage - 4:6, 7:5, 0:6. Jelena Simić je već u prvom setu, kod rezultat 2:5, predala D. šunkić zbog povrede. (mh)