DAVIS CUP: ESTONIJA – BOSNA I HERCEGOVINA 2:3 POBJEDAAA! IDEMO U PORTUGAL!

1234

Tallinn, Klub Tere Tennisekeskus
2.kolo II Grupe Evroafričke zone - 3.dan

ALDIN šETKIĆ BiH
6
6
6
0
0
JURGEN ZOPP EST
4
4
3
0
0

Meč je trajao 2 h 22 min

DAMIR DŽUMHUR BiH
2
6
6
6
0
VLADIMIR IVANOV EST
6
0
2
3
0

Meč je trajao 2 h 15 min

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine, danas je u Tallinnu napravila drugo veliko iznenadjenje u II Grupi Evroafričke zone Davis Cupa. Nakon što su naši momci u Makedoniji uspjeli preokrenuti rezultat susreta 1:2 u 3:2, na gostujućem terenu, to su danas ponovili uspjeli u susretu protiv Estonije. Nakon što su mnogi nakon dva dana susreta šanse naše selekcije procjenjivali kao minimalne, desio se preokret kakav se ne dešava tako često u mečevima Davis Cupa. Aldin šetkić i Damir Džumhur su osvojili odlučujuće poene za drugu pobjedu u II Grupi EA zone Davis Cupa. Tako je izboren nastup i u 3.kolu, u kome naša selekcija ponovo gostuje, ovaj put u Portugalu.
U prvom meču dana, naš prvi reket Aldin šetkić je igrao protiv najboljeg Estonca Jurgena Zoppa. Očekivao se jako težak i izjednačen meč. Oba igrača su bila pod pritiskom važnosti ovog meča. Srećom, naš Aldin je taj pritisak bolje izdržao. Prvi set je bio izjednačen do rezultata 4/4. Aldin servira i dobija taj gem bez izgubljenog poena. U narednom gemu Aldin dolazi do set lopte i odmah je koristi. Drugi set nije dobro počeo. Zopp u prvom gemu pravi break, ali Aldin odmah uzvraća. Sve jeopet izjednačeno do 4/4. Aldin ponovo dobija gem na svoj servis bez izgubljenog poena. Ponovo je pritisak na Zoppu, i Aldin uspješno realizuje prvu set loptu i vodi sa 2:0 u setovima. Vidjelo se tada da Aldin u svojim rukama drži kontrolu meča. Aldin odlično počinje treći set. Pravi break u drugom gemu, ali ipak Zopp uzvraća i dolazi do 2/2. Aldin nakon toga osvaja svoj servis i ponovo u šestom gemu pravi break i to je već nedostižna prednost. Sigurnim servisom, koji je imao tokom cijelog meča, završava i treći set rezultatom 6/3
U drugom, odlučujućem meču, naš najbolji junior, Damir Džumhur je pokazao zašto je šesti junior svijeta protiv 5 godina starijeg Vladimira Ivanova. U debiju za Davis Cup reprezentaciju, u prvom setu je trema bila ipak jača od njega.. Prvi set gubi sa 2/6. U drugom setu, sada već bez treme, postavlja stvari na svoje mjesto. Za 28 minuta ima rezultat 6/0. Ivanov je na koljenima. U trećem setu opet jak otpor Ivanova ali samo u prva četiri gema do rezultatat 2/2. Slijedi težak Damirov servis gem, tek treću gem loptu koristi i vodi 3/2. Tada je skršen i posljednji otpor Ivanova u trećem setu. Damir uzima tri naredna gema i vodi 2/1 u setovima. Ivanov koristi zadnje atome snage na početku četvrtog seta i dolazi do brekea i vodstva 2/0. Damir uzvraća, dolazi do 2/2. U narednom gemu Damir ne koristi 4 break lopte i Ivanov vodi 3/2. Ipak, Damir naredna četiri gema dobija bez većeg otpora, i to je velika pobjeda Damira Džumhura i ove reprezentacije.