DAVIS CUP: TURSKA-BIH 1:2

1234

Davis Cup 2012, II Grupa Evroafričke zone, 1.kolo

Ankara: Turska – Bosna i Hercegovina 1:2
Dubl: Amer Delić/Tomislav Brkić – Marsel Ilhan/Ergun Zorlu 4:6 6:4 6:3 7:6(2)
Važnu pobjeda je danas zabilježena u dubl meču. Selektor BH reprezentacije je ostao pri svom ranijem izboru da našu dubl kombinaciju čine Amer Delić i Tomislav Brkić, dok se selektor reprezentacije Turske, očito svjestan da ovaj meč može biti poresudan, odlučio za izmjenu najavljenog sastava. Za Tursku selekciju su iograli Marsel Ilhan i Ergun Zorlu. U dvorani je vladala prava Davis Cup atmosfera. Navjači obje reprezentacije stvorili su sjajnu atmosferu.
Prvi set je dobila Turska dubl kombinacija rezultatom 6:4. Naši u prvom setu nisu imali brek priliku, Turci su prvu imali u petom gemu, drugu u sedmom gemu na Brkićev servis su iskoristili. Na set lopti kardinalna pogreška suca, koji je dosudio nešto što se rijetko može vidjeti na ptofi mečevima. Brkiću je dosudio dupli kontakt.
Drugi set je naš dubl dobio 6:4. Prvi je servirao Delić, u drugom gemu naš dubl pravi break na Ilahnov servis, u trećem to potvrđuju i vode 3:0. Turci ipak prave rebreak u sedmom gemu, a u odlučujućem gemu ponovo naš dubl uzima Ilhanov servis, i to je 6:4 za BiH.
Treći set je zvršio rezultatom 6:3 za naš dubl. Set je bio izjednačen do rezultata 4:3, u osmom gemu na servis Zorlua naši imaju dvije vezane break lopte, a zatim i treću koju koriste. Zorlu je do tada u posljednja tri servis gema izgubio samo jedan poen. Već je bila osjetna njegova nesigurnost. Delić je odlično odservirao posljednji gem. BiH vodi u setovima 2:1.
Četvrti set  je donio pravo Davis Cup uzbuđenje. Prvi je servirao Ilhan, naš dubl ne koristi break prilike u trećem i petom gemu. Turci uspjevaju napraviti break na Delićev servis u šestom gemu, ali naši odmah uzvraćaju. Do kraja seta svi drže svoj servis, a u tie breaku su prvi servirali Turci. Nakon Delićevog servisa naš dubl vodi 2:1, prvi mini break prave na servis Zorlua, naš dubl vodi 3:2. Do kraja tie breaka naš dubl osvaja sve poene.
Oba naša igrača su odigrala vrhunski meč, a posebno je ovo važno za mladog Brkića, kome će ova pobjeda biti jak podstrek za nastavak karijere.
Sutra će na teren prvi Marsel Ilhan i naš Amer Delić. Meč počinje u 11,00 sati.