BRAVO DAMIRE!

1234
Damir Džumhur, 21-godišnji bh. teniser, u ranim jutarnjim satima ostvario je historijski rezultat i plasirao se na Australian Open kao prvi Bosanac kojem je to pošlo za rukom.
 
Džumhur je do glavnog turnira u Melbourneu stigao bez izgubljenog seta. Istim rezultatima, sa po 2:0 u setovima, bh. teniser je savladao prvog nositelja Nijemca Dustina Browna, te Belgijance Nielsa Deseina u drugom i Rubena Bemelmansa u trećem kolu.
 
"Osjećam se predivno, nikad bolje", kaže Džumhur na početku razgovora za portal Klix.ba. 
 
Ovaj 21-godišnji teniser već na početku godine zadao je sebi cilj, plasman na jedan od Grand Slam teniskih turnira.
 
"Ali, učiniti to na prvom turniru u godini je već nevjerovatna stvar. Moglo se očekivati, ali ipak je ovo veliki uspjeh i kada se dođe do njega, teško je povjerovati", dodaje naš sagovornik. 
 
Od svih protivnika u kvalifikacijama, Džumhur kaže da ga je Bemelmans najviše namučio. 
 
"On je ljevak i to je nezgodna stvar. Ali, ipak sam odigrao odličan meč", kaže već sada najbolji bh. teniser. 
 
On se trenutno zajedno sa ocem Nefridom nalazi kod prijatelja iz Srbije koje su upoznali prije dvije godine na Futures turnirima u Beogradu, a koji žive u Melbourneu.
 
Na tribinama terena 11 nalazilo se i nekoliko desetina bh. navijača. Naš teniser kaže da mu je podrška navijača itekako pomogla.
 
U prvom kolu Australian Opena, Džumhur će u ponedjeljak igrati protiv Čeha Jana Hajeka, trenutno 104. tenisera svijeta. 
 
"Ako protiv njega budem igrao kao do sada, mislim da je realno očekivati i prolazak dalje. Ne želim unaprijed da govorim, ali šanse postoje definitivno", kaže ovaj 21-godišnji Sarajlija.
 
Ukoliko prođe Hajeka, Džumhur će u drugom kolu igrati protiv pobjednika iz susreta Ivo Karlović - Ivan Dodig.
 
Kroz šalu smo ga upitali može li zamisliti finale Australian Opena u kojem bi on igrao protiv srbijanskog tenisera Novaka Đokovića.
 
"Trenutno ne razmišljam o tome. Fokusiram se na naredni meč i mislim da je ipak to prevelik iskorak. Ali, za par godina da, zašto da ne? Sada je ipak to prevelik zalogaj", kaže Džumhur.
 
U ponedjeljak će, kaže naš sagovornik, u Melbourneu biti izuzetno vruće. Temperatura će se kretati oko 40 stepeni Celzija što znači da će na terenu temperatura biti i do 50 stepeni.
 
"Do tada, pripreme, trening i odmor uz domaću kuhinju naših prijatelja iz Srbije kojima se mnogo zahvaljujemo. Pozdrav za sve Bosance i Hercegovce jer ovo je i njihova pobjeda", kaže Džumhur na kraju razgovora za Klix.ba.
 
Klix.ba