DAVIS CUP: Obavljen žrijeb susreta Australija - BiH

1234

 

 

U teniskom centru „Memorial Drive“ u Adelaideu obavljen je žrijeb susreta teniskih selekcija Australije i BiH koji se igra u okviru kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis Cup by BNP Paribas.

U petak 1.februara bit će odigrana dva singl meča: na teren će prvi izaći John Millman i Damir Džumhur, a nakon njih Alex DeMinaur i Mirza Bašić.

„Drago mi je da Damir igra prvi meč, znajući da ima dobru statistiku protiv Millmana, nadam se da će dobiti, što bi Mirzi omogućilo da u drugom meču igra agresivnije“, kaže Amer Delić, kapiten teniske selekcije BiH.

Dubl je na programu u subotu 2.februara kada će se John Peers i Jordan Thompson suprotstaviti Mirzi Bašiću i Tomislavu Brkiću.

Prema novom formatu Davis Cupa, igra se dva dana, umjesto tri kako je ranije bio slučaj, tako da je predviđeno da se i uzvratni singlovi igraju u subotu nakon dubl meča: Džumhur protiv DeMinaura, a Bašić protiv Millmana.

Prema trenutnom stanju na ekipnoj rang listi 133 nacije koje se takmiče u Davis Cupu, Australija zauzima devetu poziciju. Zemlja sa bogatom teniskom tradicijom i velikim brojem profesionalnih igrača i igračica, ove godine bilježi jubilej – stotinu godina učešća u Davis Cupu. Za to vrijeme, šampioni su bili 28 puta, a posljednji put 2013.godine.

Njihov kapiten Lleyton Hewitt, nekadašnji svjetski reket broj jedan, rekorder je po učešću u ovom šampionatu – za australski tim igrao je u 43 susreta tokom 19 godina.

Tim Bosne i Hercegovine trenutno je rangiran na 27.poziciji, što je najbolji ekipni ranking u historiji bh. tenisa.

 

Podsjećamo da će BHT prenositi sve mečeve susreta Davis Cup selekcija Australije i BiH.