DAVIS CUP: Pripreme prema planu, kapiteni održali konferencije za medije, žrijeb u četvrtak

1234

 

Teniska reprezentacija BiH u punom sastavu boravi u australskom gradu Adelaide gdje u teniskom centru “Memorial Drive” obavlja pripreme za susret koji će 1. I 2.februara/veljače  igrati sa domaćom selekcijom u okviru kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis Cup by BNP Paribas.

Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić treniraju pod vodstvom kapitena Amera Delića i za sada sve teče prema planu.

Kako je u Australiji tenis izuzetno popularan sport, a mnogi igrači su baš iz Adelaide, grada domaćina, veliki interes medija i publike vlada za predstojeće mečeve čiji će tačan raspored biti utvrđen žrijebom zakazanim za četvrtak 31.januara/siječnja.

Na današnjoj konferenciji za medije Amer Delić je rekao da je Australija definitivno favorit u ovom meču, te da su naši igrači svjesni teškog zadatka.

“Srećom, mečevi se ne rješavaju na papiru, morate izaći na teren i odigrati”, rekao je Delić.

Upitan za novi format takmičenja koji se primjenjuje prvi put u ovoj sezoni, naš kapiten je rekao da je rano za formiranje mišljenja, no smatra da novi model može biti uspješan.

Australski kapiten Lleyton Hewitt nije krio svoje nezadovoljstvo uvođenjem promjena u Davis Cup, te je, Između ostalog, rekao da su promjene uvedene na prijedlog jednog fudbalera, jasno aludirajući na Barceloninog Gerarda Piquea, vlasnika kompanije Kosmos, novog partnera šampionata Davis Cup.

“Zamislite da ja uvodim promjene u Ligu šampiona!”, rekao je Hewitt.

Novinare je zanimalo i da li će on igrati dubl meč jer, iako je karijeru završio prije nekoliko godina, nekadašnji svjetski reket broj jedan povremeno je igrao dublove, ali Hewitt je odbacio tu mogućnost rekavši da na raspolaganju ima jak tim i nema nikakve potrebe da izlazi na teren.

Podsjetimo, naši najbolji teniseri suprotstavit će se jakoj australskoj selekciji koju čine: Alex DeMinaur (ATP 28), John Millman (ATP 37), Jordan Thompson (ATP 61), John Peers (ATP doubles 18) i Alexei Popyrin (ATP 124)

 

U našem timu očekuju podršku sa tribina od Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Australiji, a publika u BiH moći će pratiti direktan prijenos mečeva u programu BHT.