RAZVOJNA EUROPSKA PRVENSTVA: Odlični rezultati bh juniorki i juniora

1234

RAZVOJNA EUROPSKA PRVENSTVA: Odlični rezultati bh juniorki i juniora

Bosanskohercegovački teniski reprezentativci i reprezentativke u kategoriji do 12 i 14.godina starosti su od 03.03. do 14.03.2024.godine. učestvovali na "Razvojnim" europskim prvenstvima u Antaliji (Turska).
Na prestižnim "Razvojnim" europskim prvenstvima u Antaliji učestvovale su sljedeće države: Albania, Armenia, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Kosovo,  Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Moldavija i domaćin Turska. Ova takmičenja su iz zvaničnog kalendara Tennis Europe.

 
KATEGORIJA U12
U kategoriji do 12 godina, Bosnu i Hercegovinu su predstavljali prvaci države Sara Tripić i Adian Kurtčehajić. Nakon priprema i trening kampa, odigran je turnir u kojem se Adian Kurtčehajić plasirao u finale, te je u veoma neizvjesnom meču sa 2-1 u setovima poražen od makedonca Andreja Temova, te je zasluženo osvojio odlično drugo mjesto. Sara Tripić je stigla do polufinala i trećeg mjesta na turniru. Postignutim rezultatima Adian Kurtčehajić i Sara Tripić su Bosni i Hercegovini donijeli dvije medalje.
 

KATEGORIJA U14-TURNIR 1
U kategoriji do 14 godina odigrana su dva turnira, u kojima su bosanskohercegovački predstavnici ostvarili veoma dobre rezultate. Na prvom turniru kod juniorski do 14 godina, Tea Kovačević je osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju za Bosnu i Hercegovinu. Druga predstavnica Zana Kunosić je zauzela šesto mjesto.Također, bosanskohercegovačke juniorke Tea Kovačević i Zana Kunosić su u igri parova zauzele drugo mjesto, te donijele još jednu medalju za Bosnu i Hercegovinu.
Kod juniora U14 na prvom turniru Mahir Butković je zauzeo šesto mjesto, a Adi Džiinđovski kojeg je "mučila" povreda zauzeo deseto mjesto. U igri parova Butković i Džinđovski su osvojili još jednu medalju za Bosnu i Hercegovinu, plasmanom u polufinale.

 

KATEGORIJA U14-TURNIR 2
Drugi turnir je također bio uspješan za bosanskohercegovačke reprezentativce i u ženskoj i u muškoj konkurenciji. Kod juniorki obje bh juniorke, Tea  Kovačević i Zana Kunosić su zaustavljene u polufinalnim mečevima. Tea je poražena od turkinje Ayse Bal, dok je Zana Kunosić izgubila od makedonke Sare Mitevske. U borbi za bronzanu medalju Tea i Zana su igrale jedna protiv druge. Tea je pobijedila rezultatom 6/0, 6/4, te donijela novu medalju za Bosnu i Hercegovinu. Tea i Zana bile su zlatne u igru parova, nakon osvojenog turnira u parovima.
Bosanskohercegovački reprezentativac Mahir Butković je zaustavljen u polufinalu. Nakon velike borbe u polufinalnom meču poražen je od Turskog igrača Mehmeta Topraka ERÇINA sa 2-1 u setovima (6/4, 3/6, 7/5). Ipak je Mahir u meču za treće mjesto bio bolji od makedonca Aleksandra Grujića, te ga savladao rezultatom 7/6, 6/3, te se okitio bronzanom medaljom.Na žalost drugi bosanskohercegovački reprezentativac Adi Džinđovski svoj nastup na drugom turniru nije imao zbog povrede.

Na prestižnim "Razvojnim" europskim prvenstvima u Antaliji, bosanskohercegovački predstavnici su ukupno od svih zemalja učesnica osvojili najviše medalja. Stoga čestitamo našim juniorima i juniorkama, kao i trenerima Denisu Spahiću i Marku Kovačeviću na ostvarenim rezultatima.Također Teniski savez BiH se ovim putem zahvaljuje i sponzoru juniorskih timova BH Telecomu.

#Tenis BiH #Tennis Europe #Development Championships #BH Telecom